DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247) • 49318

DL-DF 49318
Keltezés 1447-11-07
Kiadó SOMOGYI KONVENT
Régi jelzet Q 247 / 100
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (állagtalan fondokból) • Mérey család (Q 247)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Nyelv Latin
Irattípus egyezség - birtokátengedő
Névmutató Sákosfalvi Balázs deák; Kalacsafalvi Gáspár (László f) birtokos; Kalacsafalvi Gáspár társai birtokosok; Mére Somogy m; Tolkaj Somogy m; Szenna Somogy m
Tárgymutató per
Regeszta A somogyi konvent előtt Sakosfalvi György fia Balázs deák, valamint Kalacsafalvi László fia Gáspár és társai a Mere, Tolkaj és Szenna somogymegyei birtokok miatt folyó perükben kiegyeznek és Gáspár társaival együtt lemond a birtokokról Balázs javára. - Kissé szúette állapotban. - Hátlapján pecsét nyoma.
(III. a. Martini). A somogyi Szent Egyed-monostor konventje bizonyítja, hogy egyfelől Sakosfalwa-i György fia: Balázs deák, másfelől pedig Mere-i László fia: Gáspár, Gabriel fiának: Istvánnak fia: János és Kalachafalwa-i Kalacha (dictus) Péter fia: István - János még testvérének: Istvánnak ügyét is magára vállalva - bevallást tettek arról, hogy jóllehet Balázs deákot Márton fiának: Lászlónak a Somogy megyei Mere, Tholkay és Zenna birtokokon levő részeibe a pesti országgyűlésen visszahelyezték, és az országnagyok levele értelmében mindenszentek napját követő hétfőre (nov. 6.) Somoguar mezőváros mellett az alispán és a szolgabírák által meghirdetett közgyűlésen a másik féllel szemben eljárást kellett volna indítani, nemes fogott bírák útján megegyeztek. Eszerint a főpapoknak, báróknak, előkelőknek és nemeseknek a pesti mezőn és a városban tartott (gyűlésen kiadott) rendelkezése szerint a másik fél köteles átadni Balázs deáknak az időközben általuk elfoglalt részbirtokokat, amit meg is tettek. - Fogott bírák voltak: magnifici Johannis filii wayuode de Marczali, necnon venerabilis domini Michaelis abatis domini et prelati nostri, Petri Thwz de Lak, alterius Petri Zoppa de Berekfalwa, egregii Pauli de Pernez regni Hungarie vicepalatini, Nicolai de Ffayz, Chosme de Thwr ac ceterorum plurimorum proborum et nobilium virorum. - Papíron, hátlapján pecsét darabjával. (Mérey cs. lt. 100. sz. - No 66.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 24 (1994) 24/118.

Tartalomgazda