DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30185

DL-DF 30185
Keltezés 1447-06-24
Keltezés helye Pesth Pest Pest m
Kiadó HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ
Régi jelzet Q 327 / TORDA 5 26
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Nyelv Latin
Irattípus figyelmeztető
Névmutató Torda megye; Farnasi Dénes magán; Szengyeli Mátyás szengyeli nemes; Szengyeli Miklós f szengyeli nemes; Detreh; Torda m; commissio
Tárgymutató károkozás - kényszer; halastó - áradás; gát; halastó - áradás
Regeszta Hunyadi János kormányzó Torda megye comeséhez vagy vicecomeséhez és szolgabiráihoz. Jelentette előtte Farnos-i Dénes, hogy Detreh nevű birtokán lévő halastava 3 évvel előbb épült, mint a Zengel-i nemesek halastava, amelynek vizmagassága és kiöntései az ő halastavának és főleg gátjainak nem csekély kárt okoznak. Azért meghagyja cimzetteknek, hogy levele vétele után azonnal keressék fel Zengel-i Mátyást és Zengel-i Miklós fiát és mondják meg nekik a kormányzó nevében, hogy halastavuk szintjét annyira szállítsák le, hogy az Dénes halastavának és gátjainak semmiféle kárt ne okozzon. Ha megteszik, a dolog rendben van, másképp erélyesebb eszközökkel kényszeritsék őket a tőle nyert felhatalmazásnál fogva annak a végrehajtására. - Commissio propria domini gubernatoris. - A szöveg alatt pecsét töredékei.
Pest. Megparancsolja Torda megye hatóságának, hogy „auctoritate nostra presentibus vobis in hac parte attributa et Justitia mediante”, tiltsa el a szengyeli nemességet attól, hogy Farnasi Dénes halastava elé maguknak halastavat készíttessenek. - (Ered. Papíros, előlapján pecséttel.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Hajnal István): LK 1 (1923) 109/16.

Tartalomgazda