DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Jesuitica (Q 313) • 14054

DL-DF 14054
Keltezés 1447-02-19
Kiadó BUDAI KÁPTALAN
Régi jelzet Q 316 / 41 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta ecclesiastica (Q 316)
Q 313 / NEOSOL 5 12
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Jesuitica (Q 313)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Függő
Nyelv Latin
Irattípus visszaiktató
Névmutató Somi János patronus; Elekcsi András királyi ember; Mátyás budai éneklőkanonok; Mátyás budai káptalani küldött; tárnokmester (volt); ügyvédek; Csibi István magán; Somogyi Imre magán; Pápai István presbiter budai káplán (tanú); Kecskés László budai káplnaigazgató; Pesti Benedek budai káplán (tanú); néhai Wiluengh magán; Adrián presbiter budai káplán (tanú); Logodi Tamás logodi bíró (tanú); Kun János logodi hospes (tanú); Pesti Miklós logodi hospes (tanú); Jog Kelemen logodi hospes (tanú); Kun Albert logodi hospes (tanú); Pesti István logodi hospes (tanú); Csompor György logodi hospes (tanú); Barnabás logodi hospes (tanú); Nagy Demeter logodi hospes (tanú); János (Kelemen f) logodi hospes (tanú); Székely Antal budai esküdt (tanú); néhai Cserdi Imre budai káplnarektor (volt); István vitripar budai polgár (tanú); Mod (dictus) Mihály deák budai polgár (tanú)
Tárgymutató eskü - tanúvallatás - tanúvallomás - kegyuraság - öröklési jog - ellentmondás figyelmen kívül hagyása - tiltás; ház; rectoratus - budai Boldogságos Szűz plébániaegyház - Szent László kápolna - kegyuraság; zavaros idők
Regeszta A budai káptalan bizonyítja, hogy megkapta Hwnyad-i János kormányzónak 1447 febr. 10-én kelt, teljes egészében közölt, vizsgálatot és visszajuttatást elrendelő oklevelét, melynek értelmében Elekchy András kormányzói emberrel Mátyás éneklő kanonokot küldte ki, akik együttesen, a felek procuratorainak a jelenlétében febr. 12-én kiszálltak a nevezett Szent László kápolna rectoratusához és egybehíván a Bold. Szűzről nevezett parochialis egyház káplánjait és hiveit, azokat a királyi ember eskü alatt hallgatta ki, vajjon Chybi-i István és Somogyi Imre elvették-e az utóbbi zavaros időben a nevezett kápolna rectoratusát az exponens Som-i János kezéből és másoknak adták-e. A kihallgatott tanuk neve és vallomása a következő: Stephanus de Papa presbiter, capellanus ecclesie parochialis B. Marie Virginis de Castro Budensi szerint az egykori tárnokmester mint kegyur Kechkes Lászlót, a Szent László kápolna igazgatóját mindenkivel szemben megvédte a kápolna kormányzásában. - Benedictus de Pesth, similiter capellanus ecclesie Beate Virginis ugy vallott, hogy hallomása szerint a Szent László kápolnát boldogult Wiluengh alapította és a kegyuraság és a rectoratus adományozása is hozzá tartozott. - Adrianus presbiter hasonlóképen a Bold. Szűz parochialis egyházának a káplánja, vallotta, hogy a kápolnát a boldogult Wiluengh alapította és a kegyuraságot annak adta, akinek akarta. - Logod birája: Tamás ugy tudja, hogy a Szent László káplnát Somy János nagyatyja = avus alapította és a kápolna kegyurasága Somy Jánost öröklött jogon illeti. Azután Johannes Kwn, Nicolaus de Pesth, Clemens Jog, Albertus Kwn, Stephanus Pesthy, Georgius Chompor, Barnabas, Demetrius Magnus és Johannes filius Clementis, Logod hospesei ugy vallottak, mint Logod-i Tamás, hozzátéve, hogy tudják, hogy Chyb-i István és Somogyi Imre az utóbbi zavargások idején foglalták el a rectoratust és adták annak, akinek akarták. Majd Anthonius Zekel budai esküdt polgár vallott ugy, mint Logod-i Tamás, hozzátéve, hogy tudja, midőn a boldogult Cherdy-i Imre lemondott a kápolna rectorságáról a király kancellárjának a javára, akkor Somy János édestestvére a saját és testvére: János nevében tiltotta Cherdy Istvánt a kápolna rectorságáról való lemondástól, avval az indokolással, hogy a kápolna rectorságának az adományozása őket öröklött jogon illeti. Azonkívül Stephanus vitripar, Michael literatus Mod ”dictus” budai polgárok elismerték, hogy a Szent Lászlóról elnevezett kápolnának a kegyuri joga Somy Jánost jogosan illeti meg. - Mind e vallomások alapján a kormányzói és a káptalani ember kizárták Chyby Istvánt és Somogyi Imrét a kápolna rectorátusának a tulajdonából és azt a tartozékokkal és a házakkal együtt visszaadták Somy Jánosnak, senkinek az ellenmondását sem véve figyelembe. Függő pecsét.

Tartalomgazda