DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Semsey család (Q 166) • 84879

DL-DF 84879
Keltezés 1444-12-18
Kiadó BUDAI KÁPTALAN
Régi jelzet Q 166 / 2 55
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Semsey család (Q 166)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Hátlapon
Nyelv Latin
Irattípus vizsgálati
Megjegyzés Vö: DL 84880
Névmutató Ulászló király; Semsei László (Frank fia) magán; Semsei Rudolf (Frank fia) magán; Bod Jakab magán; Bod Jakab fel Borbála magán; Alappyan Alattyán Heves m; Keer Kér Pest m; Janushyda Jánoshida Pest m
Tárgymutató visszaiktatás - birtok jogtalan foglalása - fenyegetés életveszélyesen
Regeszta A budai káptalan jelenti I.Ulászló királynak, hogy parancsára vizsgálatot tartott és megállapította, hogy Bod Jakab és felesége, Borbála jogtalanul elfoglalta Zempse-i Frank László és Rudolf nevű fiainak Alappyan, Keer és Janushyda possessiokban lévő részeit, s amikor Lászlót és Rudolfot vissza akarta iktatni, Bod Jakab és felesége megtámadta és életveszélyesen megfenyegette a jogos tulajdonosokat. - Ragasztott, lyukas, foltos. - Hátlapján pecsét töredékével.
sexto die termini prenotati (terminus: octavo die Nicolai, videlicet in festo Lucie). A budai (Budensis) káptalan jelenti Ulászló királynak (Hungarie, Polonie, Dalmacie, Croacie, etc. regi, Lythwanieque principi suppremo et heredi Russie), hogy Zempse-i Ffrank fiai: László és Rudolf felperesek a Bod-i Jakab meg felesége: Borbála nemes asszony alperesek közti birtokperben hozott ítéletének végrehajtásaképpen Zaaz-i Imre mester királyi ember és a vele kiküldött Kilián mester, budai kanonok, hites személy Lucia ünnepén Alappyan-ban tanúként kihallgatták Alappyan, Keer és Janushyda helységek szomszédait is a megyebelieket; miután a tanúk a feltett kérdésre eskü alatt egyöntetűen azt vallották, hogy az alperesek a felperesek részeit a fent nevezett három helységben már évekkel ez előtt jogtalanul elfoglalták és birtokukban tartják ma is, sőt a királyi ember és a hites személy a jogtalan birtoklást saját szemükkel (fide oculata) is megállapították, az alperes fegyveres kézzel a két hites emberre és a felperesek apjára, Frankra rohant és őket meg akarta ölni, ettől csak a jelen levők mentették meg őket. E jelentést a káptalan a felperesek ügyvédjével küldi a királyhoz. - A kihallgatott tanúk nevei: Chyrke Tamás és László, Mocza Ferenc, Ambrus fia: Miklós és Pelehthe, Alappyan-i nemesek, osztályostestvérek, Sary-i László, Zayly Gáspár és Kathay Imre Saary-i nemesek, mint szomszédok, Myse-i Dávid, Myse-i Kanthor (dicti) Mihály, Péter és László, Fyged-i Damján és Ambrus megyei nemesek (comprovinciales). - Hátlapján egykorú feljegyzés: pro actoribus Valentinus de Belse cum nostris, pro in causam attractis Anthonius (?) ... cum Lelez de parcium ad E. - Papíron, mely összehajtásának vonalán kissé rongált, hátlapján rányomott pecsét maradványával.

Tartalomgazda