DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680) • 268219

DL-DF 268219
Keltezés 1444-09-30
Kiadó HÉDERVÁRI LŐRINC NÁDOR
Régi jelzet U 680 / 41
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680)
U 680 / BOSNYÁK CS
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Somogy Megyei Levéltár • Mohács előtti oklevelek gyűjteménye (U 680)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta (61. die oct. Jacobi), Buda. Hedrehwara-i Lőrinc nádor és a kunok bírája előadja, hogy Wylak-i Miklós erdélyi (Transsiluanensis) vajda és Thamasy Vajdafi Henrik Simigi-i és Verewche-i ispánok által külön parancsra Somogy mezőváros (oppidum) mellett tartott közgyűlésen Inakod-i néhai Nagy (magnus) János leánya, Thorwe-i Ugrinfi (Vgrini) János özvegye: Katalin nemes asszony - ahogy az ispánok embere a nádort tájékoztatta - panaszt tett. Eszerint Istwand-i Garazda Balázs e zavaros időkben a Somogy megyei Agy, Jako, Thapasy, Bozenew, Mariamagdalna, Lucafalwa, Thapolcza, Thothfalw és Ithmes, valamint a Baranya megyei Endesfalwa birtokokon levő részeit elfoglalta és elfoglalva tartja. Karazda(!) Balázs személyesen azt válaszolta, hogy a birtokrészek Zsigmond császár és király ideje óta a kezén vannak. Az özvegy hozzájárulásával az ispánok felszólítására a megye alispánjai, szolgabírái és esküdtei eskü alatt vallották, hogy Garazda Balázs a birtokrészeket elfoglalva tartja, de jogcímét nem tudják. Az özvegy bemutatta a somogyi konvent 1439. február 21-i tiltakozó levelét (lásd Borsa SMM 14. [1983] 42/82 sz. oklevelet). Erre Balázs azt válaszolta, hogy ő a birtokrészeket már a zavaros idők előtt birtokolta, ezért nem köteles jelenleg (a közgyűlésen) válaszolni. Az ispánok helyt adtak és az ügyet Jakab napjának nyolcadára (aug. 1.) a királyi udvarba az országbíró elé utalták azzal, hogy ekkor Balázs vagy ügyvédje 3 márka bírság terhe mellett válaszolni köteles. Minthogy Rozgon-i György országbíró a nyolcadon az ügyet áttette a nádor elé, ahol a felperes személyesen, az alperes pedig Vyz-i Máté (a somogyi konvent ügyvédvalló levelével) jelent meg. A felperes bemutatta a konvent 1401. július 12-i és 1406. június 6-i privilégiumát (lásd Borsa SMM 14. [1983] 26/46 és a 27/48 sz. okleveleket). Az alperes ügyvédje bejelentette, hogy Agy, Jako, Thapasy, Besenew, Mariamagdalna, Lucafalwa és Endesfalwa birtokokon levő részek a zavaros idők előtt az alperes birtokában voltak, míg a Thapolcza, Ithmes és Thothfalw birtokokon levő részeket nem foglalta el, majd bemutatta Zsigmond király 1437. március 17-én (lásd Borsa SMM 14. [1983] 39/75 sz. oklevelet) és a somogyi konvent 1437. május 15-én kelt oklevelét (lásd Borsa SMM 14. [1983] 41/78 sz. oklevelet). Ekkor a király nevében Mohora-i Vid fia: János a perbe avatkozva (cause presenti intromittendo) kijelentette, hogy a Besenew-i rész kivételével, amely a felperesnőt vásárlás jogán illeti, minden a királyé, mert az alperes által bemutatott adománylevél a császári pecsét alatt kelt, így érvénytelen. A felek további oklevelek bemutatására kértek lehetőséget, ezért másik oklevelével elrendelte, hogy a fel- és az alperes minden bizonyítékukat vízkereszt napjának nyolcadán (1445. jan. 13.) a király ellenében mutassák be. - Papíron, zárópecsét darabjával. - Somogy megyei Levéltár Mohács előtti oklevelei 41. sz. (Bosnyák lt.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 14 (1983) 43-44/86.

Tartalomgazda