DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Magyar nemzeti múzeumi törzsanyag (Q 10) • 43584

DL-DF 43584
Keltezés 1421-10-06U
Kiadó ZSIGMOND KIRÁLY
Régi jelzet Q 10
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Magyar nemzeti múzeumi törzsanyag (Q 10)
Fennmaradási forma Tartalmi átírás 1424
Regeszta után, tárgyalás napja, melyből ez ítélet kelt: in octavis Michaelis. Zsigmond király a Chycher-i Oroz János fia: Jakab felperes és Agard-i István fia: György alperes között hatalmaskodás miatt folyó perben a felperesnek 50 nemes eskütárssal leteendő esküt ítél meg az alperes fejére arra vonatkozólag, hogy az alperes Kysfalud-i Bekes Erdely Dénessel és más név szerint felsorolt társaival 1418. július 2-án Herreh Péter és testvére: Thewke Péter és más társaik ösztönzésére Oroz Péter Komor-ban levő házára törve, ott őt és feleségét megverték, Péter ebbe bele is halt és az összes, a házban talált értékeket elhurcolták; az esküt a jászói konvent előtt tartozik letenni és arról a jászói konvent jelentésben fog a királynak beszámolni. (Kivonatos szöveg.). Átírás: Zsigmond király 1424. február 27.– Regeszta forrása: OL regeszta (Ila)

Tartalomgazda