HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 193. - No. 024.

Date 1796. december 28.
Description

Eredeti, német. 22 pagina. Saját kezű aláírás és pecsét lenyomata. + 4 db. melléklet, melyek az összeírás előmunkálatai.

Text

Beschreibung úrbéres adatokkal, melyet a kamara officiálisa készített. – Készült az Udvari Kamara rendeletére.
Stamora:
Fekvése, határai. – A földművelés a fontosabb, az állattenyésztés jelentéktelenebb. 1786-ban a szomszédos falvakhoz földet adnak határából. – Kocsmálás és mészárszék árendája. – Paraszti kanalas malom és censusa. – Kukoricát s kevés kölest, házi használatra kendert termelnek. Kevés juh. – A piac és szállítás, jobbágyság: egész-, fél-, negyed- és nyolcad telken. 1 egész-, 42 fél-, 108 negyed- és 7 nyolcad telkes jobbágy, 1 zsellér. – Zsellér. – Puszta negyed- és nyolcad telek. – Telekkategóriánként holdban. – Telki állomány művelési ágak szerint. Összesen telki állomány: holdnyi. – Szántó, rét, legelő, beltelek, puszta beltelek holdnyi. – A malom telke holdnyi. – 1 hold termése mérőnyi: kétszeres, rozs, zab, kukorica, köles. – Az adómentes terület holdnyi. – A legelő részletes leírása részenként. – A hold is megadva. – Külön a telki állományhoz tartozó, s az extra legelő terület holdban. – A jobbágyság szolgáltatásai: robotnap telekkategóriánként s értéke. – Kisebb adományok értéke. – Census készpénzben. – Pálinkafőző üst censusa. – Méh- és báránytized készpénzértéke. – Az összes allódiális hold és censusa.
Mellékletek: 1) A jobbágyság összeírása név szerint. 2) Allódiális földek osztályozása. 3) Kimutatás a jobbágyszolgáltatásokról. 4) Jelentés a kamarához.
Kamarai falu.
(Temes m.): Stamora

Content provider