HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 119. - No. 030.

Date Datálás nélkül.
Description

Elenchusbeli bejegyzés tartalma.

Text

Extractus
NB! Az irat helyén a fasciculusban egy 1855-ből származó utalócédula van, mely szerint az iratot a császári és királyi Pénzügyigazgatóság budai szekciója utasítására 1855-ben kiemelték. Ebből az utalólapból nem állapítható meg az irat holléte. Az U. et C. Elenchus megfelelő kötetéből az alábbiakban rekonstruálható az a Numerus tartalma:
Az Elenchus szerint a fenti jelzet alatt három irat volt. Éspedig: I. irat: Kamarai készítésű extractus a lipcsei várbirtok tartozékaiból a királyi fiscus számára lefoglalt, és az oldalt jegyzett településekben levő birtokrészek jövedelmeiből. Az Elenchus készítői szerint ez az irat keltezés nélküli másolatban volt meg.
A II. irat: Lipcse várának és a hozzátartozó allódiumoknak részletes becslési jegyzőkönyve volt.
A III. irat: Kamarai extractus azokról a jövedelmekről, melyek a lipcsei várbirtok elzálogosított javaiból szoktak rendszeresen befolyni. Az itt előforduló, és az Elenchusban felsorolt település-nevek szintén oldalt jegyezve.
A Lypche-i várbirtok konfiskált birtokrészei.
(Zólyom m): Lypche arx – Lypche oppidum – Ulicska – Luchatin – Jeszenov – Dubova – Valaszka – Alsó-Lehota – Bruzno – Nemeska – Rastoka – Szent András – Hiadl – Meczibrogya – Podkonicza – Ponik – Lopey – Szelcs – Prichod – Salkova – Fölső Lehota – Praediana – Zanostio

Search result navigation
Content provider