HU MNL OL E 156 - a. - Fasc. 113. - No. 010.

Date 1621. május 17.
Description

(Pecsétekkel és aláírásokkal hitelesített eredeti, amely a helyszínen készült.)

Text

Inventarium
Zenth Marton:
Csűröskertben: gabonaasztagok, zabasztagok; kender, len, mindkettő „ázatlan”. Jégvermek tele jéggel. – Majorságban: tehén 61, tinók 21, szopó borjú 10, öreg lúd 100, lúdfiak 157, tyúk 92, csirke 100, disznóbarom 139, fejősjuh 132, fiatlan meddőjuh 27, kos 9, idei bárány 175, páva 30. A barmok számára kősó. – Sós-káposzta, borkészlet, pincefelszerelés. Vaj és méz. – Gazdasági felszerelés: sajtnyomó-szék, sajtár, bödön, dézsa, „egy feniőfa teifeles zurboló”, „ket loka szék”. – Istállók „az kwlső palankban egy sendelies istallo lovaknak valo”. – Téglából készült mészégető-kemence. – Ember-lábra való bilincsek. – Hadi-anyag leltár: puskapor, salétrom. – Kapa, lapát, csákány, téglavető formák, vas-horgok, csap-fúrók, gyertyagyártó földfazék. – Borecet, serecet, vadalmaecet. – „Egy haitot chetneki atzell”. Kő-só 36 darab Egy ajtóra való pléhes szár. Egy vas-abroncs. – Kenderállomány: kitabeli 39, kenderfő 60. – „Egy belless swteő rez pinniata”. Lécszegek, két vékányi; zsindelyszeg, fél vékányi. – Lisztkészlet; tiszta búzából örlött dara. Köles, korpa, lenmag, kendermag, lencse, árpa, rozs. – Sziták, ásó, kapa, serpenyős mérleg fontostul. – Döggel halt állatok bőre: juh- és marhabőr. – Billogvas. Feredő kád. Sütőteknők. – Szobák berendezése, bútorok, kályhák stb. – Gyertyatartók vasból. Farosták, kenderkötelek. – Konyhafelszerelés: famozsár, fatálak és tányérok, len szürőszita. Sütőház felszerelése. „Vagion ot egi gerendakbull czinalt tömlöcz abban egi fa kaloda es vass belenczek is”. – Vízimalom, rév. Malomfelszerelés, szerszámok. Hidas a révben, láncok, csáklyák, csónak. – A kastély padlásán: „suliom aszszu Cub. 6”, sódar, szalonna, orja; aszalt gyümölcsök: szilva, alma, körte, meggy. – Serfőzőház felszerelése. – Téglaégető kemencék szalmával befedve. A szárítószinben égetett és nyers téglák, földtoló taligák. – Gabona-vetések, hely szerinti megnevezés. Tavaszi vetések: zab, árpa, lencse, lednek, borsó. Lent és kendert, továbbá a kölest „megh el nem vetettek”.
Castellum Zenth Marton (Szabolcs m.)

Content provider