DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401) • 200297

DL-DF 200297
Date 1382-10-17
Issuer of charter SOMOGYI KONVENT
The old reference of the records U 401 / CHEKEL 1
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401)
Survival form Eredeti
Mode of sealing 0
Remark CSONKA
Abstract (XII. oct. Michaelis.) A somogyi konvent bizonyítja, hogy a Benedek veszprémi püspök és Wysnya-i (?) Lőrinc fiai: János és Péter között a püspöki Chukul s az alperesek Gege nevű birtoka között fekvő hét ekealjnyira becsült vitás földért folyó perben (Szécsi Miklós országbíró 1382. okt. 6. e.-i ítéletlevele értelmében), mivel a felek fogott bírák közvetítésével kiegyeztek, okt. 6-án nem került sor a püspöknek és társainak az esküjére, s a királyi megbízottak, a konvent embereinek a tanúsága mellett s a szomszédok és határos birtokosok jelenlétében, az egyezség szerint állapították meg a két birtok elválasztó határait. Csonka (negyedrésze hiányzik) papíron, (hátán) pecsét nyomával. - Vp. lt. Chekel 1. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Kumorovitz L. B.): Veszpr. Reg. 302/780.
(12. die octavarum Mychaelis). A somogyi konvent emlékezetül adja, hogy [Szécsi Miklós országbíró] bírói intézkedése ([litteris] adiudicatoriis) értelmében Benedek veszprémi püspöknek Mihály-nap nyolcadán tíz nemes helyett ([so]lus pro decem personis nobilium) egyedül egyházában és saját püspöki stallumában püspöki díszben [...] jobbját szívére téve saját stallumára és lelkiismerete tisztaságára meg kellett esküdnie, hogy a hét ekényire becsült vitás és néhai László püspök ügyvédje által megmutatott, majd a püspök által is megjárt határ és jelei a valódi határ (vere mete) az ő Chukul meg Wysnya-i Lőrinc fiai: [An]drás, János és Péter Gege nevű birtoka között, s ez a föld sohasem tartozott Gege birtokhoz és ma sem tartozik ahhoz; tizenegy eskütársa pedig a püspök által megmutatott határjelnél esküdjék meg - ahogy az ország szokása szerint földre esküsznek - hogy a hétekényi föld mindig [Chu]kul birtokhoz tartozott és most is oda tartozik és sohasem tartozott Lőrinc fiainak Gege nevű birtokához. Az országbírói bírói intézkedésére maguk közül egyedül [... frater] papot küldték ki a felperes püspök számára kijelölt Zalok-i Pál fia: Miklós és másik fél részére kijelölt Laad-i Miklós királyi emberekkel, akik visszatérve egybehangzóan (consona voce) jelentették, hogy a megjelölt időpontban a püspök és Lőrinc fia: Péter - testvérei nevében is - megjelentek és derék nemes férfiak rendelkező egyezségével (per ordinativam compositionem) megegyeztek. Eszerint Lőrinc fiai a püspököt az eskütétel alól felmentették, viszont a vitás határt [úgy állapították meg, hogy ...] Gebech fiainak: Korpad falujában (villa) vezető nagy út mellett délről két földjelet emeltek; innen kis távolságra (modicum spa[tium)...] földjeleket; innen az említett irányba haladva szántóföldön két földjelet; eddig dél felé ... haladva a Chukul-ból Gege-be vezető nagy út mellett szintén két határjelet emeltek, [...] szántóföldek között két földjelet emeltek; innen kis távolságra menve a Repsalmauize nevű víz mellett hasonlóképpen két jelet [...]; réteken át a réteket átugorva a rétek mellett két földjelet halmoztak fel (cumulassent), majd ismét dél felé elérkeztek ... újabb két földjelet emeltek és itt véget ér a vitás föld határa. Ennek a határnak [keleti] oldalán Gege, nyugati oldalán Chukul birtok van. Rongált papíron, amelynek középső harmada hiányzik. Veszprémi érseki levéltár. Oklevélgyűjtemény 326/1, Chekel 1.- Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 31 (2000) 456. sz.

Content provider