DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281) • 38833

DL-DF 38833
Date 1370-09-20
Issuer of charter EGRI KÁPTALAN
The old reference of the records Q 281 / 1903 205
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Abstract in vigilia f. b. Mathei apost. et evang. Az egri káptalan jelenti László oppelni és Vieluni hercegnek, Magyarország nádorának, hogy megkapta ítéletlevelét, hogy annak értelmében küldje ki testimoniumát, akinek a jelenlétében a nádori ember szálljon ki szeptember 15-én Abaad birtokhoz és a szomszédok jelenlétében ossza fel azt tam in sicco, quam in aqua Ticie 3 egyenlő részre és abból statuáljon egyet Zoenthemreh-i Lóránd fiának: Sebestyénnek, a másik 2 részt hagyja meg Luchunch-i István bán testvérének, Dénes mesternek, contradictione quorumlibet non obstante. A káptalan Ders-i János fiával: Jánossal mint nádori emberrel kiküldte Domonkos mester kanonoktársát, akik szeptember 15-én kiszálltak Abaad birtokhoz és azt úgy szárazon mint vizen 3 részre osztották és az egyik harmadot a Szent István tiszteletére épített egyház kegyuraságával illetőleg annak az egyharmadával Lóránd fiának: Sebestyénnek statuálták, a másik 2/3 részt meghagyván Dénesnek. A többi részeket: a Tisza folyót, a halastavakat, a szántóföldeket és az erdőket, amelyeket akkor nem tudtak felosztani, adhuo ad communem usum reliquerunt. Eredeti, hártya, záró pecsét nyomaival.

Content provider