DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30111

DL-DF 30111
Date 1346-12-10
Issuer of charter ERDÉLYI KÁPTALAN
The old reference of the records Q 330 / 1 3 17
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Survival form Eredeti
Abstract in dominica prox. post octavas f. S. Andree ap. Az erdélyi káptalan bizonyítja, hogy megjelentek előtte Leukus, filius Andree, quondam de Bothur, nunc in Kunyr Inferiori residens, a saját személyében, et pro Ladislao filio suo ac Elena, Elyzabeth, Margaretha et Clara filiabus suis, a Péter erdélyi vajdától külön e célra kiállított ü. v. levéllel, másrészt pedig magister Mychael clericus, notarius noster, szintén a saját személyében et pro Stephane, filio Valentini, fratre suo, amikor Leukus a saját meg a fia és a leányai nevében bejelentette, hogy egyrészt szükségtől kényszerítve másrészt pedig út portionem suam possessionariam in possessione in Surukzo... ta habitam, mint Myhalchfalva birtokban, vagy faluban, az erdélyi Fehér megyében ratione quarte filialis domine Katherine, filie quindam Nicolai, filii Myhalch, uxoris predicti Leukus, matris vero predictorum filii et filiarum ipsius Leukus iure naturali datam et assignatam et legitime statutam, t. i. a nevezett Myhalch fia Miklósnak myhalchfalvai negyedének a felét annak minden tartozékával bérbe adta a nevezett Bálint fia Istvánnak és a nevezett Mihály mesternek, az ő jegyzőjüknek, mégpedig 4 budai súlyú ezüst márkáért Szent András napjától számítva a következő húsvétig, oly feltétellel, hogy ha húsvét nyolcadáig nem tudnák a jelzett összegért visszaváltani, akkor annak a duplájában maradnak el és ha akkor sem tudnák visszaváltani, akkor a két összeg erejéig átmegy azok végleges tulajdonába, de ha ez összegekért vissza tudnák váltani, akkor vele együtt vissza kell váltaniok a curiát és a házat, meg más épületeket, melyeket István és Mihály maguknak tartottak fenn. Eredeti, hártya, hátlapján pecsét nyomai. - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)

Content provider