DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29675

DL-DF 29675
Date 1346-01-05
Issuer of charter LAJOS 1 KIRÁLY
The old reference of the records Q 327 / KÜKÜLLŐ 4 44
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Abstract in Vyssegrad. in vigilia festi epiphanie Domini. Lajos király az erdélyi káptalanhoz. Eléje járult a Dobay István nevezetű székely és a király előtt előadta a saját és fiának: Jakabnak hűséges szolgálatait, különösen amiket fia: Jakab a Tatárföldön (in terra Tartarica) vitt véghez a szent korona és a király szolgálatában, ahol harc közben el is esett és bemutatta a király ígéretet tartalmazó levelét, hogy tetteikért és fia haláláért meg fogja őt jutalmazni, azért a Küküllő megyében fekvő Bodoteleke birtokot kérte a maga számára a királytól, mely a Kugyfalw és Renolth birtokok közelében terül el és a király adományozási jogkörébe esik. De mert a birtok nagyságáról és minőségéről a királynak nem volt tudomása, ezért meghagyta a káptalannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Johannes filius Chepan vel Dominicus, filius Dominici szálljon ki a nevezett birtokhoz és a szomszédok, határbirtokosok jelenlétében járja meg annak a határait a régi és igazi határjelek szerint és ha úgy találja, hogy az a király adományozási jogkörébe esik, statuálja azt a nevezett Dobay István nevű székelynek, az esetleges ellentmondókat pedig idézze meg vele szemben a király elé. Eredeti hártya, zárópecsét nyomával. - Regeszta forrása: OL regeszta (Szilágyi hagyatékból)

Content provider