DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • Erdélyi kincstári levéltár, Erdélyi fiscalis levéltár (Q 343) • 24352

DL-DF 24352
Date 1526-05-05
Issuer of charter LAJOS 2 KIRÁLY
The old reference of the records Q 343 / 19 3 Y
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • Erdélyi kincstári levéltár, Erdélyi fiscalis levéltár (Q 343)
Survival form Másolat
Abstract Bude – in festo ascensionis Domini. Lajos király bizonyítja, hogy Zwnyogzeg-i Maylath István, az ő udvarnoka és számtartója (cubicularius et dispensator) bemutatta előtte Szentgyörgy-i és Bozin-i Péter comes volt erdélyi vajdának, a székelyek ispánjának és országbírónak privilegialis fassionalis oklevelét, mely szerint Koppan-i Péter és a fia, Gergely az erdélyi Fehér megyében fekvő Kyralhalma nevű birtokuk negyedrészét, amely őket teljes joggal megillette, átadták Komana-i Mayladnak, akkor Fogaras földje boiaro-jának, az említett Maylath István apjának, továbbá fiainak: Romchanak, Jánosnak, Nagowiczanak, Zthaannak és Demeternek, meg Mártha nevű leányának és mindezek örököseinek mint igazi tulajdont. Kérte a királyt, hogy ezt a bevallásról szóló oklevelet és minden benne foglaltat tegye a magáévá, hagyja jóvá és privilegialis formában átírva adja azokhoz királyi hozzájárulását. – A király kegyesen meghallgatva a nevezett Maylath István nevű udvarnokának és számtartójának a kérését, Péter comes volt országbíró és erdélyi vajda fassionalis oklevelét, mint teljesen épet és minden gyanútól menteset, privilegialis oklevelében szóról szóra átírta, annak a tartalmát minden pontjában a magáévá tette és a benne foglalt adományozáshoz és örök átíráshoz királyi hozzájárulását adta. Oklevelét titkos pecsétjével zárta le. Egy 1788. évi átírásban.

Content provider