DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437) • 236694

DL-DF 236694
Date 1522-10-02
Issuer of charter FELPÉCI GERGELY SZENYÉRI ÉRSEKI OFFICIÁLIS
The old reference of the records U 437 / 28 4 10
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Prímási Levéltár, Esztergom • Esztergomi Székesfőkáptalan Magánlevéltára, Acta radicalia (U 437)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Alul
Abstract (V. p. Mich.), Esztergom (Strigonii). Feelpeecz-i Gergely, György esztergomi (Strigoniensis) érsek Zynyer-i officiálisa elismeri, hogy az érsek mint Tamás esztergomi bíboros (végrendeletének) első végrehajtója (executor primarius) az esztergomi székesegyház déli oldalánál alapított gyümölcsoltó boldogasszony (anunctiationis beatissime virginis Marie) kápolna nevében Zynyer várkastélyt tartozékaival officiolatus-ként neki adományozta. ennek fejében megígérte és megígéri, hogy amíg ezt bírja, az érseknek és következésképpen a kápolnának vagy annak vagy azoknak, akiknek az érsek rendeli, évente 200 folyó magyar forintot (florenos monete Hungaricalis communiter in regno Hungarie currentis), százat Márton, százat pedig pünkösd napján fizet. A várkastélyt és tartozékait hűségesen megőrzi és megtartja, a jobbágyokat és népeket szokatlan szolgálatokra és fizetségekre (censis) nem kényszeríti, s ha az érsek vagy akinek ő meghagyja, a várkastélyt visszakéri, vissza fogja adni. Minderre magát a levelével kötelezi. - Jobb oldalon a szöveg alatt: Idem Gregorius de Felpecz manu propria. - Papíron, alul papírfelzetes pecséttel. - Esztergomi káptalan magán levéltára 28-4-10. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 10 (1979) 146-147/334.

Content provider