DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29981

DL-DF 29981
Date 1520-12-23
Issuer of charter SZAPOLYAI JÁNOS ERDÉLYI VAJDA
The old reference of the records Q 327 / HUNYAD 2 5 50
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Abstract in possessione Barcha - dominica proxima p. f. b. Thome apostoli. Zapolya-i János, Szepes földjének örökös comese, erdélyi vajda és a székelyek ispánja az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte a nemes úrnőknek, Dorottyának - Boythro-i Miklós feleségének és Drusianának - a néhai Salffalva-i Salffy Simon özvegyének a nevében, hogy 1499 körül, Illye-i Dyenessy Miklós a Fenes nevű patakot az említett úrnők Berekthe és az Illye-i nemesek Plop nevű birtoka között, kerítéssel és töltéssel a régi medréből kifogta és Berekthe birtok felé irányította, amivel ama birtok szántóinak és rétjeinek nagy részét elárasztotta, azokat a maga számára foglalta el. Amikor pedig ő meghalt, venerabilis dominus Thomas, jelenleg Zewlews-ön plébános, továbbá a néhai Dyenessy Miklósnak a fiai, meghagyva az illető patakot új medrében, azokat a területeket szintén a maguk számára foglalták el, először a néhai Rohod-i Jánostól és feleségétől: Krisztinától, az exponens úrnők édesanyjától, majd maguktól az exponens úrnőktől, mindig minden jog nélkül, amivel az exponens úrnőknek több mint 300 arany forintnyi kárt okoztak. A vajda tehát megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Gallus Zala, aut Johannes Kerek de Echer, aut Emericus Nagh de Alpesthes, sive Gregorius Zeheryes de Nemethy, megtudakolván elbőb az igazságot, idézze meg a nevezett TamásZewlews-i plébánost, továbbá a néhai Dyenessy Miklós két fiát: Jánost és Tamást az exponens úrnőkkel szemben vízkereszt nyolcadára a vajda elé, jelezvén előttük... Eredeti, papír. Zárlatán papírfelzetes pecsét. Régi jelzete: Comitatus Hunyad, Cista 2. Hunyad, Fasc. 5. N-o 56.

Content provider