DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30245

DL-DF 30245
Date 1501-01-29
Issuer of charter SZENTGYÖRGYI PÉTER ORSZÁGBÍRÓ
SZENTGYÖRGYI PÉTER ERDÉLYI VAJDA
The old reference of the records Q 330 / 1 2 5
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Abstract Szentgyörgy-i és Bozyn-i Péter comes országbíró, erdélyi vajda és a székelyek ispánja az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte in personis Nicolai Kolowyth, magistri agazonum regie maiestatis, necnon nobilis Akaczii de Barcha, hogy be akarják magukat vezettetni az erdélyi fehérmegyei ZenthEmreh, Pethren és Lonka birtokoknak és a Waradya meg Zepmezew birtokokban lévő birtokrészeknek a felébe, azonkívül a néhai Ztrygy Móricnak Hunyad és Fehér megyében akárhol másutt fekvő birtokrészeinek a felébe, amelyek őket királyi adomány címén illetik meg. Azért megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Valentinus Bachy vel Stephanus Kemendy, aut Georgius Magnus de Alpesthes, sive Petrus Pogan de Berekthe, vel Petrus de Syle aut Symon Salfy mint vajdai ember szálljon ki az említett Ztrygy Móricznak a két megyében lévő birtokainak és birtokrészeinek a feléhez és egybehíván azok szomszédait és határbirtokosait vezesse be a nevezett javakba Kolowyth Miklóst és Barcha-i Ákost és statuálja azokat a bennük lévő királyi joggal együtt nekik és utódaiknak, az esetleges ellentmondókat velük szemben a vajda elé idézve. - Zárlatán pecsét nyomai. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Content provider