DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Magyar nemzeti múzeumi törzsanyag (Q 10) • 44118

DL-DF 44118
Date 1327-09-22
Issuer of charter VESZPRÉMI KÁPTALAN
The old reference of the records Q 10 / 1902 23
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Magyar nemzeti múzeumi törzsanyag (Q 10)
Survival form Tartalmi átírás 1436
Abstract (X. Kal. Oct.) A Vesprim-i egyház káptalana I. Károly királynak János királyi kincstartó (tezaurario regali) és fehérvári őrkanonok részére kiadott éves parancsára (litteris annualibus) Ders-i Jakab comes királyi emberrel kiküldte Miklós karpapot, akik visszatérve jelentették, hogy majd három hét alatt több megyében megjárták a fehérvári (Albensis) egyház őrkanonoki (custodiales) birtokait, földjeit, földtartozékait (tenuta) és predium-ait, a lakottakat és lakatlanokat, amelyeknek neve a bemutatott oklevélben fel voltak sorolva, s azokba a jelenlegi őrkanonokot és utódait a régi és az új határok mellett ellentmondás nélkül beiktatták. A jelentésben felsorolt birtokok és földtartozékok neve között volt Symig megyében Chepel villa, amelyben a fehérvári egyháznak és ez által (per consequens) az őrkanonoknak is iktattak. Tartalmilag átírta Bebek Detre nádor (lásd SMM 18 [1987] 2. számnál). 56-61. sor. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 18 (1987) 14. sz.

Content provider