DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330) • 30325

DL-DF 30325
Date 1475-10-15
Issuer of charter PONGRÁC JÁNOS ERDÉLYI VAJDA
The old reference of the records Q 330 / 2 3 23
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista diversorum comitatuum (Q 330)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Abstract Dengeleg-i Pongracz János erdélyi vajda és a székelyek comese az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte Kodor-i Papa fiainak: Lászlónak, Andrásnak, Pálnak és Jánosnak, továbbá Erzsébet urnőnek, a néhai Gáll literatus anyjának és Katalin úrnőnek, Iklod-i Desy János feleségének a nevében, hogy az elmult keddi napon kWyngarth-i Gereb László testvéreinek: Péternek és Mátyásnak a hozzájárulásával és biztatására, magához vévén Sandorhaza-i Nagy Antalt, Almosth-i Zsigmondot, Feyer Bálintot és sok más familiarisát, fegyveres kézzel rátört az exponensek házára és udvarára a dobokamegyei Kecheth és a szolnokmegyei Kodor birtokokban és onnan ellenséges szándékkal kiűzte Desy János feleségét, Katalint, aki akkor gyermekágyban feküdt és még nem volt tul a tisztulási szertartáson, továbbá Erzsébet urnőt, a néhai Gáll litteratus anyját más urnőkkel és leányzókkal együtt, majd a nevezett nemesi curiákat ott Kechethen és Kodor-on a két birtokkal egyetemben és a Szolnok megyében fekvő Therpen, Felsewgyekenyes, Alsogyekenyes és Kemene birtokokban lévő birtokrészekkel, melyek az exponenseket teljes joggal megilletik, teljesen jogtalanul a maga számára foglalta el. Ezzel az exponenseknek 4 ezer arany forintnyi kárt okozott. kALzért a vajda megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, hogy annak a jelenlétében Johannes Herczeg de Olnok, vel Ladislaus de Bessenyed, aut Petrus de Zylwas, sin Stephanus iunior de Thothewr, seu Georgius de Zenthiwan, sive Petrus de Iklod tudakolja meg mindenkitől a valóságot fentiekre vonatkozólag. Eredeti, papir. Pecsét nem látszik rajta.

Content provider