DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27922

DL-DF 27922
Date 1470-12-27
Issuer of charter MÁTYÁS 1 KIRÁLY
The old reference of the records Q 320 / SZOLNOK MED M 14
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Abstract in festo b. Johannis ap. et ev. Mátyás király a kolosmonostori konventhez. Jelentették előtte Myske-i László fai Domonkosnak a nevében, hogy be akarja magát vezettetni Gedew-nek a Közép-Zolnok megyében fekvő Zylagzeg birtokban lévő birtokrészének a felébe, amely őt öröklött jogon illeti meg. Azért a király meghagyja a konventnek, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Stephanus Chyzer de Nagdoba, vel Georgius literatus, aut Petrus, sin Andreas de eadem, sew Paulus Soldws de Werwewlgye, sive Laurentius de eadem, neve Stephanus de Deshaza, cew Benedictus, an Martinus filii eiusdem, vel Clemens de Zylagzeg mint királyi ember szálljon ki a néhai Gedew-nek a Zylagzeg birtokban lévő birtokrészéhez és vezesse be annak a felébe Myske-i László fia Domonkost, az esetleges ellenmondókat pedig idézze meg vele szemben a királyi személyes jelenlét elé. Eredeti, papir. Zárlatán pecsét töredékeivel.
(Colochie, in Johannis sp. et ev.) I. Mátyás király megparancsolja a KolosMonostra-i egyház konventjének, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kijelölt királyi emberek egyike iktassa be Myske-i László fiát: Domokost néhai Gedew Zylagzeg birtokbeli részének felébe (Közép-Szolnok vm), mely őt örökség jogán (iure hereditario) illeti. Az esetleges ellentmondókat idézze a királyi személyes jelenlét elé és az iktatásról ugyanoda tegyen írásban jelentést. – Királyi emberek: Nagydoba-i Chyzer István, Uo. való György deák, Péter és András, Werwewlgye-i Soldus Pál, Uo. való Lőrinc, Deshaza-i István, fiai: Benedek és Márton, Zylagzeg-i Kelemen. – A hátlapon a jobb alsó sarokban: Lecta. Eredeti, papíron, vörös viaszba nyomott zárópecsét darabkáival. DL 27922. (KKOL Cista Com. Közép-Szolnok M-14) – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Content provider