DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281) • 39396

DL-DF 39396
Date 1470-12-13
Issuer of charter SZENTJOBBI KONVENT
The old reference of the records Q 281 / 1929 1086
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Vétel útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Függő
Abstract in festo Sancte Lucie virginis. A szentjobi konvent /:Thomas de Maythen administrator et conventus monasterii Sancti regis Stephani de Zenthjog:/ jelenti, hogy eléje járultak egyrészt Akws-i Antal és Zodoro-i András a maguk személyében és Antal azonkivül Katalin úrnő, Akws-i Péter özvegye, András pedig Anna úrnő .... felesége, Perechen-i Antal leánya nevében is, másrészt pedig Balashaza-i Mihály fia: Balás és György fia: András és bejelentették, hogy ámbár Akws-i Antal és Zodoro-i András Balashaza-i Balást és Andrást a szolnokmegyei Balashazan bírt birtokrészek miatt, amelyek őket joggal megilletik, törvénybe idézték, mégis jó emberek közbenjöttével megegyezésre jutottak úgy, hogy Akws-i Antal és Zodora-i András Balashaza-i Balásnak és Andrásnak a birtokvisszaszerzésére fordított költségei fejében 15 arany forintot fizettek ki dec. 13-án, majd Balashaza birtokát 5 egyenlő részre osztották, amelyekből két rész jutott azok minden tartozékával Akws-i Antalnak és Zodora-i Andrásnak, meg utódaiknak, a másik három rész pedig Balashaza-i Balásnak és Andrásnak és ezek utódainak oly feltétellel, hogy azt az erdőt wlgo.... Erezthwen, melyet Balashaza-i Balás és András szülei ültettek és neveltek, meghagyták Balásnak és Andrásnak, akik ennek a fejében kötelesek ugyanolyan nagyságu területet adni Antalnak és Balásnak, és hogy a két lakóhelyért, amelyben jelenleg Balás és András laknak, két más lakóhelyet kötelesek adni a parochialis egyház mellett ugyanolyan nagyságban. Ugyancsak azokat a kaszálókat, amelyeket Balás és András irtás utján szereztek meg, megtarthatják, de ennek megfelelőleg rétnek való földet kötelesek adni Antalnak és Andrásnak. Amelyik fél a szerződést nem tartaná be, 100 arany forintban marad. Religioso Ippolito custode, necnon Mathia, Ladislao, ambrosio, Michaele et Stephano presbiteris, ceterisque fratribus existentibus. Eredeti, hártya. Vizfoltos és szakadt. Függő pecsétje hiányzik, csak a kóc van meg.

Content provider