DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Magyar Történelmi Társulat gyűjteménye (Q 245) • 74511

DL-DF 74511
Date 1470-06-17
Issuer of charter ORSZÁG MIHÁLY NÁDOR
The old reference of the records Q 245
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Magyar Történelmi Társulat gyűjteménye (Q 245)
Survival form Átírás 1470
Abstract Mand. inquis., evecat. et insinuat. die dominico p. Vit. et Mod. Ország Mihály nádor közli a pozsegai káptalannal Berchyn-i Miklós Dedynareka-i Petrocha Gergely panaszát, amely szerint a nekik a .... monostor apátja által a Pozsega megyei Laka és Petrichewcz possessióban ajándékozott helyen épített allodiumokból az ott talált marhák ... gobonát és mindenfajta ingóságot - 200 arany forint értékben - ez az .... hatalmaskodva elhajttatta, ill. elvitette, majd a Pozsega megyei Vydo.... Werhowyna possessióba igyekvő Grcza nevű jobbágyukat Zdencz-i Miklós fia István az országuton kifosztotta és félholtra verte, ugyan ő Petr..cha Gergely egy szőllejét Dedynareka possessióban leszüreteltette, ... Borchyn-i Belay Jakab név szerint megnevezett két jobbágya uruk és felesége biztatására - a panaszos Miklós 16 birkáját ellopták; meghagyja egyben a káptalannak, küldje ki hites emberét, hogy annak jelenlétében a nádori ember a panasz ügyében tanuvallatást tartson és a hatalmaskodókat Jakab apostol nyolcadára /aug. 1./ inszinuációval törvénybe idézze.

Content provider