DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320) • 27916

DL-DF 27916
Date 1467-11-21
Issuer of charter KOLOZSMONOSTORI KONVENT
The old reference of the records Q 320 / SZOLNOK INT S 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • KKOL, Cista comitatuum (Q 320)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Függő
Language Latin
Abstract A kolosmonostori konvent bizonyítja, hogy megkapta Mátyás királynak statuálást elrendelő oklevelét és annak értelmében a nevezett Fayz-i Anyos Jánossal mint királyi emberrel kiküldte testimoniumként religiosum virum fratrem Nicolaum presbiterum, akik sabbato prox.p.f.b.Emerici ducis (nov.7.) és más ahhoz szükséges napokon kiszálltak a nevezett Chycho vár 2/3 részéhez és az ehhez tartozó birtokokhoz és egybehíván azok szomszédait és határbirtokosait, puta Gregorio de Zenthgewrgh ac Nicolao de Syle, Marco de Bethlen et Philippo Anthonii de eadem Bethlen, familiaribus et officialibus in personis ipsorum dominorum suorum, Paulo, filio Pape de Kodor, Martino, familiari Thome de dicta Zenthgerg, Georgio Byro de Kozanwasar, in personis filiorum bani de Lossoncz, Andrea iudice et Stephano Thoth iurato de Dees in ipsorum ac universorum hospitum et incolarum de eadem Dees personis, ezek és mások jelenlétében bevezették a nevezett Parvus (Kis) Jánost és az apját: Györgyöt: meg a testvérét (frater) Mihályt a vár 2/3 részének és tartozékainak a tulajdonában, kivévén az említett Somkwth birtokot a benne szedetni szokott vámmal és a várhoz tartozó erdő felét és a Szamos folyón lévő révet Dees városon felül, meg a Zazokrethe nevezetű rétet, amelyekről András bíró és Thoth István azt mondották, hogy Dees polgárainak a tulajdonát képezik, a többibe ellenmondás nélkül vezették be őket királyi adomány címén. – Pecsét nyoma nélkül.
(XV.d.sab.p. Emerici ducis) A Colosmonostra-i Szűz Mária monostor konventje tudtul adja, hogy I. Mátyás király 1467.okt. 1-én kelt levele értelmében Fayz-i Anyos Jánossal a királyi kúriából e célból kiküldött emberrel kiküldte Miklós presbitert – konventi tagot – akik jelentették, hogy nov. 6-án (sab.p.Emerici ducis) és az azt követő napokon kimentek Chycho várba és a hozzá tartozó birtokokra és ellentmondás nélkül beiktatták az adományosokat, kivéve Somkwth birtokot az abban levő vámmal, továbbá Chycho várához tartozó erdő felét és a Zamos folyón lévő bizonyos Zazokrethe nevű gázlót, amely Dees városához tartozik és egy bizonyos kaszálót (prato seu feneto), amelyekben András bíró (iudex) és Thoth István Dees-i lakosok és hospesek azt állítják, hogy jogaik vannak. – Jelenvolt szomszédok és határosok: Zenthgewrgh-i Gergely, Syle-i Miklós, Bethlen-i Márk és Antal fia: (Anthonii) Fülöp, familiárisok és officiálisok uraik nevében, Kodor-i Pape fia: Pál, Zenthgerg-i Tamás familiárisa, Márton, Kozanwasar-i Byro György a Lossoncz-i Bánfiak (filiorum Bani) nevében, András bíró (iudice) és Thoth István esküdt (iurato) Dees-ről a maguk, valamint a Dees-i lakosok és hospesek nevében, valamint még több nemes és nem nemes. Az oklevelet authentikus függő pecsétjével erősítette meg. Megpecsételetlen par, hártyán. DL 27916. (KKOL Cista Com. Belső-Szolnok S-2) – Regeszta forrása: Erdélyi regeszták (Rácz Gy.)

Content provider