DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • Erdélyi kincstári levéltár, Erdélyi fiscalis levéltár (Q 343) • 12687

DL-DF 12687
Date 1454-10-04
Place of dating Prage Prága
Issuer of charter LÁSZLÓ 5 KIRÁLY
The old reference of the records Q 343 / 8 16 E
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • Erdélyi kincstári levéltár, Erdélyi fiscalis levéltár (Q 343)
Survival form Másolat
Language Latin
Document-type mandátum – felhatalmazó
Index erdélyi szász universitas; Zsigmond király; Erdély; commissio
Subject kegyuraság – makacsság; tized – bortized – egyházi fenyítés – egyház – kegyuraság; bortized
Abstract V. László király universis et singulis iudicibus magistratuum, villicis, senioribus ceterisque Saxonibus et alterius caiusvis status et conditionis hominibus, lakjanak azok Erdélynek bármely városában, falvában vagy kerületében. Az említett városok, falvak és kerületek összes plébánosai nevében sulyos panaszt emeltek előtte, hogy a néhai Zsigmond király parancsát, amelyben az szabályozta a plébánosoknak járó bortizedfizetést, és a tizedeket makacsságból nem az ott elrendeltek szerint adják meg. Mivel királyi állásánál fogva mint kegyurnak kötelessége az egyházakra és azok szolgáinak érdekeire vigyázni, nehogy a jövedelmek csökkentése folytán maga az isteni szolgálat is megkevesbedjék, nem akarja, hogy az illető egyházaknak és azok lelkipásztorainak a jövedelme törvényellenesen megkisebbittessék, és Zsigmond király rendeletének minden pontját meg akarja tartatni sértetlenül mindenki által, azért szigoruan meghagyja címzetteknek, hogy levele vétele után a plébánosoknak járó tizedeket azon mód és rendelkezés szerint fizessék illetőleg adják meg, amint azt Zsigmond király oklevele szabályozta. Ha máskép mernének cselekedni, meghagyta Máthé erdélyi püspöknek, hogy az ilyeneket egyházi fenyitékkel sujtsa és más üdvös eszközökkel és rákényszerithesse őket parancsának teljesitésére. Ez a felhatalmazás a későbbi erdélyi püspöknek is szól. – Commissio domini regis. Másolat.

Content provider