DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468) • 292813

DL-DF 292813
Date 1452-05-25
Issuer of charter SAJÓSZENTPÉTER VÁROS
The old reference of the records U 468 / XV 1 138
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár • Mohács előtti gyűjtemény (U 468)
Survival form Átírás 1474
Abstract Sajószentpéter. Kyvvlgy György sajószentpéteri bírónak és a melléje rendelt esküdteknek a levele Buda város tanácsához, amelyben a végső ítélet meghozatala végett megküldik a címzettnek a Szeles Domonkos és Czakó Antal közötti, az utóbbi által megfellebbezett pert. A pernek a lényege a következő: amikor 16 esztendővel ezelőtt a csehek a környéket fosztogatták, Sajószentpéterről is nagyon sok állatot – ökröket, teheneket, lovakat – elhajtottak. De mivel a szentpéteri polgárok már akkoriban rendes adót fizettek nekik, elmentek Gemer várába visszakérni az elhajtott állatokat. A csehek először nem adták vissza nekik azokat, mert nem volt közöttük esküdt és azért nem adtak hitelt szavaiknak. A második alkalommal már egy esküdt is ment a szentpéteri polgárokkal és ez elvitte magával a város levelét is. Az elrabolt állatok között volt a szentpéteri Czakó Antal ötven lova, amelyet a nevezett Mucson faluban őriztetett s amelyek után így nem fizetett adót a cseheknek; Czakó azonban megszerezvén az esküdt kezéből a város oklevelét, visszakapta ezt az ötven lovat, mert a csehek hittek neki. Más szentpéteri polgároknak a lovait viszont visszatartották, mondván, hogy azok extraneusok lovai. Az ily módon kárt vallottak között volt az akkori bíró, Szeles Domonkos is, aki perbe vonta Czakó Antalt és a hét elveszett lova fejében húsz arany forintot követelt tőle, mint kárának okozójától; vádját eddig tíz tanú is eskü alatt bizonyította. Szentpéter város tanácsa Czakó Antalt marasztalta el a perben, aki fellebbezett ugyan, de az akkori országbíró, Palocz-i László nem akarta újra tárgyaltatni az ügyet. S mivel Czakó Antal nem fizette meg neki a kárt, Szeles Domonkos most – 16 esztendő elteltével – újból perbe hívta és a per során új ítélet született arról, hogy Czakó Antal fizesse meg a húsz arany forintot. A nevezett ezt a döntést fellebbezte meg. Átírja Buda város tanácsa 1474. december 24-én (lásd 108. sz.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta: A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Miskolcon őrzött középkori oklevelei. Közreadja Tóth Péter. Miskolc, 1990. 77/107.

Content provider