DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Batthyány család, Senioratus (Q 385) • 101855

DL-DF 101855
Date 1451-09-03
Place of dating Losonc mellett Nógrád m
Issuer of charter HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ
The old reference of the records Q 385 / GAIGER 7
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Batthyány család, Senioratus (Q 385)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Záró
Language Latin
Document-type figyelmeztető – eltiltó – idéző
Index esztergomi káptalan; Chamazumbath-i Mihály özv Veronika magán; Chamazumbath-i László (Mihály f) magán; Bajnai Bot István magán; Szentkirály várkastélya Nógrád m; kanc. felj.
Subject per – ítélet – kiskorúság – perújrafelvétel – javak elfoglalása – javak visszaadása – javak használata – felszólítás – per a királyi kúriában; szentkirályi várkastély; várostrom (kelt)
Abstract Hunyadi János közli az esztergomi káptalannal Veronika asszony, Chamazumbath-i Mihály özvegye és e Mihály fia László panaszát, amely szerint e Lászlót még annak kiskoruságában beperelte Bayna-i Both István, a maga részére kedvező itéletet hozatott és bár a kormányzó Lászlónak perújítást engedélyezett, Both István az itélet alapján a panaszosok javait a maga részére foglalta el és ma is birtokolja; elrendeli egyben Both István felszólitását az elfoglalt javak visszaadására és ha ezt nem tenné meg, arra az esetre elrendeli a javak elfoglalásától és használatától való eltiltását és a királyi kuriába Szent Mihály nyolcadára /okt. 6./ a királyi prézencia elé történő perbe idézését. – Igen piszkos. Elhalványult írás. – Szöveg alatt jobbról kanc. felj. – Piros viaszú zárópecsét maradv.

Content provider