DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Csánki Dezső gyűjtemény (Q 284) • 107533

DL-DF 107533
Date 1443-09-29
Place of dating Strigony Esztergom Esztergom m
Issuer of charter SZÉCSI DÉNES BÍBOROS
SZÉCSI DÉNES ESZTERGOMI ÉRSEK
CSETNEKI LÁSZLÓ NYITRAI PÜSPÖK
SZÉCSI TAMÁS KOMÁROMI ISPÁN
The old reference of the records Q 284
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Gyűjteményekből (P és R szekcióból és állagtalan fondok) • Csánki Dezső gyűjtemény (Q 284)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Alul 03
Language Latin
Document-type egyezség
Index Gimesi Forgács János (Miklós f) magán; familiárisok; jobbágyok
Subject károkozás - fogott bíráskodás; várak - erődítmények; adó; tized
Abstract Dénes bíboros, esztergomi érsek, Chetnek-i László választott nyitrai püspök, Zeecz-i Tamás komáromi comes egyezséget köt Gymes-i Forgacz Miklós fiával, Jánossal; mivel ellenségeskedvén igen sok kárt okoztak egymásnak, megállapodnak, hogy a jövőben semmimódon nem okoznak kárt egymásnak, ill. egymás familiárisainak és jobbágyainak, vagy ha mégis ellentét lenne közöttük, ezt a felek által kijelölt bírók előtt döntik el. Forgacz János megígéri, hogy valamennyi familiárisa és jobbágya megfizeti az esztergomi és a nyitrai egyháznak járó tizedet és más adókat, az érsek és társai pedig megígérik, hogy Forgacz János familiárisai és jobbágyai háborítatlanul kereskedhetnek a fennhatóságuk alá tartozó városokban, és egyéb helyeken, továbbá,hogy nem fogadják be városaikba, váraikba erődeikbe a Forgacz Jánostól megszökött bűnösöket, s más egyéb részletezett ügyekben. - 2 vörös és 1 zöld papírfelzetes rányomott pecsét.

Content provider