DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Ajándék útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281) • 38106

DL-DF 38106
Date 1438-06-24
Place of dating Bude Buda Pilis m
Issuer of charter ALBERT KIRÁLY
The old reference of the records Q 281
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Vegyes provenienciájú oklevelek • Ajándék útján bekerült vegyes provenienciájú iratok (Q 281)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Alul 01
Language Latin
Document-type mandátum
Index Szabolcs megye; Zsigmond király; főpapok; bárók; commissio - Zsigmond király levele alapján kiadva
Subject jobbágyköltözés; gabonakilenced - borkilenced - adóbehajtás; gabonakilenced - borkilenced
Abstract Albert király /:Romanorum rex semper augustus ac Hung.:/ Szabolcs megye összes nemeseihez és birtokosaihoz. Rosszalólag hallotta, hogy egyesek közülük az előírás szerint nem szedik be jobbágyaiktól a gabonaneműek és a bor után járó kilencedet, ”ut eo viso jobagiones ipsorum aliorum nobilium de eorum possessionibus” az ő birtokaikra költözzenek, ”precipue hoc tempore guerre inter ipsos nobiles et dictes eorum jobagiones suborta”. Elrendeli, hogy mindegyikük hajtsa be jobbágyain az említett kilencedeket, mert ha valaki ezt nem tenné, meghagyta a megye hatóságának, hogy az ilyenektől ők szedjék be a kilencedet, még pedig a király számára. - Fent jobbról és a pecsét alatt: de commissione prelatorum et baronum vicariorum ad contenta literarum condam domini Sigismundi imperatoris et regis. - A szöveg alá nyomott papirfelzetes pecsét.

Content provider