DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Khuen-Héderváry család levéltára, Viczay és Khuen-Héderváry család (Q 103) • 90967

DL-DF 90967
Date 1430-07-18
Issuer of charter ZSIGMOND KIRÁLY
The old reference of the records Q 103 / 44 NB 7
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Családi levéltárak (P szekcióból) • Khuen-Héderváry család levéltára, Viczay és Khuen-Héderváry család (Q 103)
Survival form Átírás 1430
Abstract Bécs, III. p. Divis. Apost. Zsigmond király Bécsben ítélőszéket tartván, ”sententia definitiva”-val a Sopron megyei Horpachbeli birtokrészt és Keer possessiót Loos-i Belid özvegyének: Anich asszonynak és fiának: Gáspárnak ítélte. Az ide vonatkozó ítéletlevél kibocsátása után azonban Kanizsai László megjelent a király előtt s öccse: Imre nevében is kijelentette, hogy a mondott birtokok őket örökjogon illetik meg, s már régóta békés birtokában vannak azoknak. S ezt a tényt mind ő, mind pedig testvére bizonyos, írásos dokumentumokkal tudja igazolni. A király nem akarván, hogy ”ad simplicem ipsius domine Anich et Gaspar filii sui querimoniam” kiforgassa a Kanizsaikat jogaikból, meghagyja a káptalannak, hogy Anich asszonynak és fiának semmiképp se adjanak ki statutios levelet. Ha ez mégis megtörtént volna, ismét és újból iktassák be Lászlót és Imrét, nem tekintvén ellenkező értelmű ítéletlevelét és Anych asszony s Gáspár ellentmondását. A vasvári káptalan 1430. augusztus 1-jei átírásában. A ”sententia definitiva” DL 90966. sz. alatt. A királyi emberek közül csupán Keer-i Sebestyén azonos a DL 90966. sz. oklevélben szereplőkkel. - Regeszta forrása: OL regeszta (Komjáthy)

Content provider