DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401) • 200051

DL-DF 200051
Date 1294-12-06
Issuer of charter SOMOGYI KONVENT
The old reference of the records U 401 / MOCSOLA 1
DIPLOMATIKAI FÉNYKÉPGYŰJTEMÉNY (U szekció) • Magyarország • Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár • Oklevelek (U 401)
Survival form Eredeti
Mode of sealing Hátlapon
Abstract (in Nicolai). Pál apát és a somogyi Szent Egyed-monostor konventje bizonyítja, hogy Benedek veszprémi püspök, királynéi kancellár tisztje (officialis): Keminus comes egyfelől, másfelől pedig Bagun fia: Bagun mester szerviense, Nezde fia: János urának és annak testvére: István mesternek nevében megjelenvén előttük kérték, hogy küldjenek ki maguk közül valakit Mocholai/Mocholay földnek a két fél között történő felosztásához (divisio). A jogos kérésre kiküldték Keresztély (Cristianus) fratert, s jelen voltak a püspök, Bagun és István mesterek- testvéreik (fratres) Chaak mester és Miklós comes nevében is - és bevallást tettek (confitentibus) az Illyei (de Elia) Ipolitus fia: Bálint mester, Keer-i Ipohtus fia: Dénes és Tót (Sclavus) Illés comes által létrehozott felosztásról. Keresztély frater István mester Segusd-i főesperessel, püspöki protonotáriussal és Zoltanus comes-szel - Bagun és István mesterek szerviensével - visszatérve elmondta, miként járták meg a határt. Az első határ (meta) a Hurhag nevű útnál kezdődik, amelyen a völgyben kelet felé halad egy útig, amely a völgyben a falu (villa) közepén van, s itt földjel van; innen északnak fordul két almafáig; innen a völgyhöz szintén észak felé egy határjelig, amelyben körtefa van; innen a nyugati részen egy berkenyefához (orrbor sorbolti); azután a Berchut nevű út mellett levő tölgyfáig (ilicis) és eljut ugyanahhoz az úthoz, amelyen észak felé haladt és elérkezett az út bal oldalán levő körtefához és itt elkanyarodik (focit angulum); innen a völgy alsó részén (in descensu vallis) levő berkenyefához; innen leszáll Vodey falu (villa) két földjeléig és elválaszt a fehérvári egyház földjeitől; e jelektől pedig nyugat felé elérkezik három földjelig, amelyek elválasztják Vodei, Baba és Mocholai földjeit; ezután a Lapa nevű víz felé halad és délnek tart, elérkezik a két fához, amelyek közül az égerfa (egurfa) az északi, a körtefa pedig a déli részen van; innen ismét kelet felé egy körtefához, [...], tovább egy diófához és elérkezik egy úthoz és elfordul (declinat) az első úthoz, ahol véget ér. A konvent ígéri, hogyha az oklevelet visszahozzák, privilegiális levéllel fogja megerősíteni. Hártyán, hátlapján pecsét nyomával. Veszprémi érseki levéltár 62. sz., Mocsola 1. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Borsa Iván): SMM 26 (1995) 34. sz.

Content provider