DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29890

DL-DF 29890
Keltezés 1498-12-03
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / MÁRAMAROS 1 17
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Átírás 1571
Regeszta Ulászló király bizonyítja, hogy midőn Hwzt, Wyzk, Theche, Hozywmezew és Zyget mármarosmegyei városok és helységek bíráinak és összlakóinak többször előterjesztett panaszából és kérelméből megtudta, hogy Peren-i Gábriel és István a nevezett helységek lakóit ugochamegyei vámszedőhelyükön: Thekeházán meg szokták vámolni mind személyüket, mind szekereiket, lovaikat és árúikat illetőleg és annak nem fizetése miatt zaklatni szokták őket és látván a nevezett helységek lakói, hogy ebből kifolyólag mily károsodás éri őket, elküldték néhány emberüket a királyhoz, hogy Őfelsége az említett vám fizetése ügyében kegyeskedjék a nevezett Peren-i Gábriellel és Istvánnal valami megállapodásra jutni, hogy azáltal mentesüljenek a vám fizetése alól. A király maga elé hivatta Peren-i Gábrielt és arra kérte őt, hogy a nevezett helységek polgárait és lakóit ne kényszerítse vám fizetésére, hanem adjon nekik mentességet mind személyükre, mind árúikra, szekereikre és lovaikra nézve, amiért a királytól viszonzásul méltó kegyben fog részesülni. Ő azonnal eleget akarván tenni a király felszólításának és kötelezte magát saját személyében, testvérét: Istvánt pedig és saját két fiát: Jánost és Pétert, azok terhét magára vállalva, hogy ettől kezdve sem ő, sem a testvére, sem fiai avagy örököseik semmiféle vámot nem fognak követelni Thekeházai vámhelyükön a nevezett helységek lakóitól sem személyükre, sem árúikra vagy szekereikre és lovaikra vonatkozólag, hanem menteseknek fogják őket nyilvánítani nemcsak ők, hanem tisztviselőik is, avval a megszorítással, hogy ha Thekeházánál lévő locus vadinál seu transitus navalison akarnak a Tiszán átkelni, itt már nem lesznek vámmentesek. A fentebbi engedményért a király Peren-i Gábriellel szemben azt a kegyet gyakorolta, hogy a Bewk-i sókamarából évenként 2000 sót adományozott neki és általa testvérének és fiainak. Ha ezt bármi címen megvonná, az általa adott vámmentesség az említett helységek lakói számára is megszűnik. A király az adományt utódaira is kötelezővé tette. Egyúttal meghagyta híveinek: Tharcha-i János jelenlegi mármarosi sókamarásnak és a jövendőbelieknek is meg helyetteseiknek a Bewk-i sókamarában hogy ettől kezdve évenként szolgáltassák ki a 2000 sót a nevezett Peren-i Gábrielnek és testvérének: Istvánnak, meg örököseiknek, mindíg a király számlájára. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda