DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 29885

DL-DF 29885
Keltezés 1495-06-22
Kiadó DOBAI GYÖRGY ERDÉLYI ALVAJDA
Régi jelzet Q 327 / HUNYAD 2 2 30
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Záró
Regeszta Doba-i György erdélyi alvajda az erdélyi káptalanhoz. Jelentették előtte in personis nobilium Bazarab, filii condam Barbwl de Lywad, ex condam nobili domina relicta condam Dwsa de dicta Lywad, ac Danchwl, filii condam Jwban, similiter ex eadem nobili domina consimiliter relicta condam Jwban procreatorum, hogy bizonyos oklevelek, melyek az ő hunyadmegyei Lywad nevű birtokukban lévő 2 jobbágysessioról szólnak, amelyek jelenleg jogtalanul a néhai Lywad-i Zthanchwl fiainak: Lwpsanak, Lászlónak és Delsenek a kezén vannak, amely sessiokat egykor a néhai Kozthka adta át et genitrici prefatorum exponentium a néhai Santha Wladwl nemesnek a homágiuma gyanánt, aki az ő testvérük volt és akit az említett Kozthka ölt meg és azért iratta annak testvéreire a két sessiot, akiknek a halála után azok őrájuk szállottak, de erről szóló okmányok az említett Lwpsa, László és Delse kezén vannak, akik azokat többszörös kérésre sem hajlandók kezükből kiadni. Azért megkéri a káptalant, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében Andreas aut Valentinus de B......, vel Demetrius de Zenthpether mint vajdai ember, megtudván előbb az igazat, idézze meg a nevezett Lwpsát és a többi fentnevezettet az exponensekkel szemben Szant Jakab apostol nyolcadára a vajda elé, jelezévn előttük .... - Zárlatán pecsét töredékei. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda