DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327) • 30051

DL-DF 30051
Keltezés 1494-09-08
Kiadó ULÁSZLÓ 2 KIRÁLY
Régi jelzet Q 327 / SZATMÁR 6 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Erdélyi országos kormányhatósági levéltárakból (F) • GYKOL, Cista comitatuum (Q 327)
Fennmaradási forma Eredeti
Regeszta Ulászló király bizonyítja, hogy Halmos-i Swky Sandrinus részéről bemutatták előtte Mátyás király privilegialis oklevelét, melynek értelmében a nevezett király ugyanazt a Sandrinust feleségével: Ilonával együtt különös királyi védelme alá vette és a Zazsebes városban lévő házukat és curiájukat mentesítette mindenféle adó és egyéb szolgáltatások alól, sőt még külön és ritka kiváltsággal is tüntette ki. Kérte a nevezett Swky Sandrinus, hogy a király a bemutatott oklevelet tegye a magáévá, annak minden pontját erősítse meg és tegye azt örökérvényűvé. A király meghallván a Swky Sandrinus érdekében tett kérelmet, Mátyás király oklevelét mint teljesen épet és gyanumenteset privilegialis oklevelében szóról-szóra átírta, annak minden pontjához hozzájárulását adta és Swky Sandrinus meg felesége részére örökérvényűvé tette. - A szöveg alatt: Reverendissimo domino ad rationem reverendissimi domini Sigismundi episcopi et thesaurarii atc. - Két oldalra írt papír, pecsét nélkül. - Regeszta forrása: OL regeszta.

Tartalomgazda