DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312) • 15551

DL-DF 15551
Keltezés 1461-03-01
Keltezés helye Bude Buda Pilis m
Kiadó MÁTYÁS 1 KIRÁLY
Régi jelzet Q 312 / LÁD 15 1
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312)
Fennmaradási forma Átírás 1461
Nyelv Latin
Irattípus iktató - idéző
Névmutató egri káptalan; ládi szerzetesek (pál); Montaji Péter magán; Csiter Miklós magán; Csiter Lúcia (Miklós testv) magán; Korhi László királyi ember; Korhi János királyi ember; Akai Kelemen királyi ember; Szalontai Péter (Egyed f) királyi ember; Tokaji Imre királyi ember; Vatai Petres Dénes királyi ember; Felsewbaba Felsőbaba Borsod m; Zalantha Szalonta Borsod m
Tárgymutató ládi pálos kolostor
Regeszta Mátyás király az egri káptalanhoz. Jelentették előtte a Laad-i pálos kolostor szerzeteseinek a nevében, hogy be akarják magukat vezettetni Monthay Péternek, Chyther-i Miklósnak és Miklós nővérének: Luciának a borsodmegyei Felsewbaba és Zalantha birtokokban lévő birtokrészeibe, amelyek őket teljes joggal megilletik. Azért meghagyja a káptalannak, küldje ki a testimoniumát, akinek a jelenlétében a királyi ember szálljon ki Felsewbaba és Zalantha birtokokhoz és azokban a nevezett Péter, Miklós és Lucia birtokrészeihez és a szomszédok meghívása mellett vezesse be azokba a nevezett pálos szerzeteseket az őket megillető jogon, az esetleges ellenmondókat a királyi különös jelenlét elé idézve. - Kijelölt királyi emberek: Ladislaus aut Johannes de Korhy, vel Clemens de Aka, sin Petrus filius Egidii de Zalantha, sew Emericus de Thokay, sive Dyonisius Pethres de Watha. - Regeszta forrása: OL regeszta.
(Reminiscere) Buda. I. Mátyás király meghagyja az egri káptalannak, hogy küldje ki hiteles emberét, akinek jelenlétében a kijelölt királyi emberek (Korhy-i László és János, Aka-i Kelemen, Zalantha-i Egyed fia Péter, Thokay-i Imre, Watha-i Dénes és Petres Miklós) egyike iktassa be a Laad-i Szűz Mária kolostort Monthay-i Péter, Cyther Miklós s Miklós nővére, Lucia Borsod megyei Felsewbaba és Zalantha birtokokon levő részeibe. - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Bándi Zsuzsanna): BLÉ 5 (1985) 648-649.

Tartalomgazda