DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312) • 15088

DL-DF 15088
Keltezés 1456-07-11
Keltezés helye Vylman Vilmány Abaúj m
Kiadó György vilmányi plébános
György (vilmányi plébános) választott bíró
János rádi plébános
János (rádi plébános) választott bíró
János Roska-i plébános
János (Roska-i plébános) választott bíró
Roska-i Vince választott bíró
Kenézi Miklós választott bíró
Régi jelzet Q 312 / GÖNC 6 2
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Acta Paulinorum (Q 312)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Függő 05
Nyelv Latin
Irattípus ítéletlevél
Névmutató kolostor (pál); Márk szerzetes (pál); Lukács szerzetes (pál); néhai Korlát Imre magán; Syro János magán; János vizsolyi plébános; Vysol Vizsoly Abaúj m
Tárgymutató végrendelet - fogott bíráskodás; rét - szántóföld; forint; Szent Katalin pálos kolostor - vizsolyi Szent András egyház - hécei plébániaegyház - örök alamizsna - kanonoki javadalom (rész)
Regeszta György Vylman-i, János Raad-i, János Roska-i plébánosok, továbbá Roska-i Vince és Kenyz-i Miiklós választott bírák bizonyítják, hogy megjelentek előttük egyrészt János Vysol-i plébános mint actor, másrészt a Szt. Katalinról nevezett Pálos kolostornak két megbizottja: Márk és Lukács testvérek, amikor a plébános bejelentette, hogy a néhai Korlath Imre Vysol birtok határain belül bizonyos rétet hagyományozott végrendeletileg a kolostornak, amely őt canonica portio illeti meg; evvel szemben a szerzetesek azt állították, hogy bár a rét az ő jogos tulajdonuk, azt nem végrendeleti hagyományozás utján kapták, nem is Korlath Imre hagyta rájuk, hanem Syro Jánostól kapták mint örök alamizsnát, aki a rétet bizonyos szántóföldekkel együtt jogi uton szerezte vissza a kassai hatóság előtt és így azt mint jogos tulajdont adta a kolostornak, mig végrendeletileg a Vysol-i Szt. András - egyháznak és a Hecze-i parochialis egyháznak 50-50 forintot hagyományozott. Elő is állították Syro Jánost a fogott bírák elé, aki a bejelentést mindenben megerősítette. A választott bírák ugy ítéltek, hogy mivel a nevezett János a jelzett rétet bírói úton szerezte vissza magának és azt örök alamizsnaként adta a kolostornak, a rét teljes jooggal a szerzeteseket illeti, mig a plébánosnak semmi jog vagy canonica portio nem jár belőle. Az ítéletben mindkét fél megnyugodott. - 5 függő gyűrűs pecsét.

Tartalomgazda