DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311) • 14254

DL-DF 14254
Keltezés 1449-05-13
Keltezés helye Thorde Torda Torda m
Kiadó HUNYADI JÁNOS KORMÁNYZÓ
Régi jelzet Q 311 / 73 18
DIPLOMATIKAI LEVÉLTÁR (Q szekció) • Kincstári levéltárból (E) • MKA, Neo-regestrata acta (Q 311)
Fennmaradási forma Eredeti
Pecsét Alul
Nyelv Latin
Irattípus mandátum
Átírás 1449-04-18 Pálóci László országbíró
Névmutató Pálóci László országbíró; Haraszti Tapán Kelemen mester országbírói ítélőmester; Rozgonyi Rénold székely ispán; Rozgonyi János magán; Rozgonyi Ozsvát magán; Rozgonyi János (István f) magán; országnagyok; lecta - commisio
Tárgymutató oklevél átadása - ítéletlevél - kötelezvény - tiltakozás - iktatás
Regeszta Hwnyad-i János kormányzó Palocz-i László országbíróhoz és Harazthy Thapan Kelemen mesterhez, az országbíró ítélőbírájához. Eléje járult Rozgon-i Reynoldus, a székelyek comese és a saját valamint testvérei nevében bemutatta előtte Palocz-i László comes országbírónak 1449 ápr. 18-án kelt, teljes egészében közölt ítéletlevelét; majd panaszképen jelentette, hogy bár az országbíró ezt az ítéletlevelet kiadta a számukra, mégis mivel Rozgon-i János kötelezvényében egyetlen bíróság syámára sincs megadva a statutiora vonatkozó felhatalmazás, a littere statutoriet nem adta meg nekik. A kormányzó, mivel az országbírói ítélet neki és a vele lévő országnagyoknak igazságosnak és a jognak megfelelőnek látszik, amelyet végre kell hajtani, meghagyja az országbírónak, hogy levele vétele után azonnal adja ki Rozgon-i Reynoldusnak, Jánosnak és Osvaldnak az ítéletlevél alapján a litere statutoriet, nem véve figyelembe Rozgon-i István fiának: Jánosnak a tiltakozását. /:Teljes szöveg:/ A szöveg alatt pecsét. A szöveg alatt jobbra: Commissio propria domini gubernatoris. Lent a jobb sarokban: Sary lecta.
Torda. Rozgonyi Rajnáld, a székelyek ispánja és testvérei, János és Ozsvát előmutatták Pálóczi László országbíró ítéletlevelét, mely idősb Rozgonyi István fiát, Jánost, Csókakő, Tata, Vitány, Gesztes, Esegvár váraknak és más birtokoknak az előbbiek kezébe való adására ítélte, amennyiben az utóbbi egy hiteles registrumban felsorolt nagyszámú oklevelet rendelkezésükre nem bocsátana. A kormányzó, mivel ez az ítélet „nobis ac dominis prelatis et Baronibus nobiscum existentibus” igazságosnak látszott, utasítja az országbírót, hogy Rozgonyi János további vonakodását figyelembe nem véve, az említett birtokokba való iktató levelét haladék nélkül adja ki. - (Ered. Papíros, előlapján pecséttel.) - Regeszta forrása: Publikált regeszta (Hajnal István): LK 1 (1923) 113/35.

Tartalomgazda